Johanna Hartikaisen mainio terveysleivän resepti testattiin tänään (ja eilen):
1. päivä (esitaikina/raski)
n.2 dl ärhäkkää ruisjuurta (koostumus löysä taikina)
1.5 l vettä
1-2 rkl suolaa
3 dl auringonkukansiemeniä
3 dl pellavansiemeniä
800 g(13dl) vehnäjauhoja
400 g(8dl) ruisjauhoja (mielellään karkeita)
2. päivä (taikina)
5 dl vettä
800 g (16 dl) ruisjauhoja
1. Sekoita juuren aineet ja anna seistä n. 12-16 h.
2. Sekoita loput aineet juureen. Jaa taikina neljään tavalliseen/kolmeen isoon leipävuokaan ja kohota 2-6 h.
3. Paista175C 1 h 45 min. Kumoa vuoista ja paista vielä 30 min kuoren rapeuttamiseksi.
Tällä ohjeella tulee 4 tavallista vuokaleipää / kolme isoa vuokaleipää.
Tämän leivän voi tehdä millä tahansa ruisjuurella, mutta itse sain Johannan äidin melko vanhan juuren, joka toimi erittäin hyvin. Jostakin syystä vanhat juuret ovat vakaampia kuin nuoret, ihan kuin meillä ihmisillä.
Leipien rakenne oli mehevä, kostea ja kuohkea. Vaikka leipä on täysjyväleipää, on siinä sen verran vehnäjauhoa, että rakenne ei ole yhtä tiivis kuin perinteisessä ruisleivässä.
Tämä leipä on kyllä hyvää ja todella helppo tehdä.Nostin juuri tuoreet terveysleivät uunista.Itse olen nyt innostunut tekemään pellavansiemenleipää.Hiivaa käyttäen saa nopeasti tuoreen leivän pöytään,mutta juuri leivästä saa erilaisia onnistumisen kiksejä.
VastaaPoista-aisku