maanantai 12. maaliskuuta 2012

Ongelmat tiellä täydelliseen muotoon

Heihei taas rakas bloki.

Kunnon leipienkin kohotuksessa on joskus ongelmia
: oikein kostea taikina, joka pitkään kohoilee vasten puuvillaista leivinliinaa tahtoo jäädä kiinni. En ole vielä ratkaissut ongelmaa, mutta tässä löytämiäni ohjeita, joita aion itsekin koettaa tässä lähitulevaisuudessa:

- Ripottele liinalle jauhoa ja hiero se kevyesti liinaan. Sitten liina leivän päälle. Kohotuksen edetessä ripottele aina välillä uutta jauhoa liinaan ja vaikka leivällekin. Jos annat leivän vain kohoilla tuntikaupalla niin varmaa on, että taikina jää liinaan kiinni ja kauniista herkuistasi tulee robustia tavaraa.

Olen huomannut, että leivät kohoavat uunissa yleensä ihan hyvin, vaikka olisivatkin tarttuneet liinaan ja vähän lässähtäneet. Mutta jos haluat kauniita leipiä, joiden muoto on ennalta arvattava eikä vaikkapa mitenkään nykytaiteellinen, on toki hyvä etsiä tapaa kohottaa leipää niin, että sen muoto pysyisi sitten uunin asti.

- Joku laittaa isoimman kulhonsa leivän päälle kohoamisen ajaksi. Leipä ei varmasti jää kiinni kun on tilaa kohota, mutta entä vaikkapa patonki tai muu löysä leipä, joka tarvitsee tukea ollakseen levahtamatta kohotuksen aikana. Silti kokeilemisen arvoista.

- Leipäkori(joka on sangen kallis) on ilmeisesti hyvä, en kyllä ymmärrä, kuinka se on parempi, mutta eivät ihmiset ole valittaneet, että taikina jäisi kiinni. Sitäkin tullaan vielä joskus koettamaan, kunhan varallisuus antaa myöden. Siis sitten, kun elämä on vakiintunut ja tasainen pikku rahavirta antaa mahdollisuuden hankintoihin..

- Jollekin alustalle jauhoa ja sitten uuniin(ei lämpimään). Uunin pohjalle astiaan kiehuvaa vettä josta tulee mukavasti kostea ja lämmin kohoamisympäristö leivälle. Aion yrittää ja kerron tuloksista.

Ylipäätänsä se mietityttää, kuinka saisi leipään hyvän kuoren, joka ei kuitenkaan olisi niin paksu, että estäisi kohoamista. Hyviä ajatuksia antoi:
http://www.thekitchn.com/how-to-keep-rising-bread-dough-111009

Toinen ongelmani on leipien siirto kohotusasemastaan(liinalta, kulhosta) uuniin niin, että leipä säilyttää muotonsa. Olen aikeissa hankkia ison leipälapion tätä varten, josko se toimisi. Tästä aiheesta kerron aina, kun olen oppinut uutta!

Kolmas vika minussa leivänmuotoilijana on se, etten ole vielä hommannut riittävän terävää esinettä, jolla saisin tehtyä viillot leipiin niin, että niiden pinta ei rypisty. Tähän tarvittaisiin partaterä, mutta itse käytän konetta ja terät ovat kalliita. Yritin ostamalla näitä tällaisia "sheivereitä" ja askartelemalla niistä viiltotyökalun, mutta terä on liian heiveröinen vaikka onkin melko terävä. Myöskin tästä pulmasta lokkaan kunhan tietotaito lisääntyy.


Noniin, nyt tunnustus on tehty, leivän tekemisessä on tietyt probleemat jos haluaa pyrkiä Kunnon lopputuloksiin. Onneksi maku on helpompi saada hyväksi. Toki siinäkin on omat kompastuksen paikkansa, mutta niistä joskus toiste. Leivän tekeminenhän on loppujen lopuksi helppoa. Vai onko? On se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti